NS trein

Trein kosten per kilometer – internationale trein en lokale trein

De NOS probeerde in 2022 de trein te vergelijken met de auto. Daaruit blijkt dat de kosten per kilometer wel wat verschillen. De 17 cent per kilometer van een ouder artikel blijkt ook niet helemaal accuraat meer.

Om toch bij een benadering te komen, kiezen we een aantal verschillende reizen uit en nemen we daar het gemiddelde van. De prijzen zijn uit januari 2024.

Nationale reis met de NS

Amsterdam Centraal naar Utrecht Centraal

Dit kost €8,80 en is volgende NOS zo een 39 kilometer. Dit is 23 cent per kilometer.

Amsterdam Centraal naar Maastricht

Dit kost €29,95. De afstand van de treinroute is niet zichtbaar. Daarom kiezen we de afstand van de auto: zo een 218 kilometer volgens Google Maps. Dat is zo een 14 cent per kilometer.

Amsterdam Centraal naar Almere

Dit kost €7,10. De afstand van de treinroute is niet zichtbaar. Daarom kiezen we de afstand van de auto: zo een 34 kilometer volgens Google Maps. Dat is zo een 21 cent per kilometer.

Gemiddeld

Gemiddeld komt het bedrag op zo een 19 cent per kilometer uit. Uiteraard is dit een schatting.

Internationale reis

Amsterdam Centraal naar Parijs

Een gemiddelde enkele reis kost zo een €60. De afstand van de treinroute is niet zichtbaar. Daarom kiezen we de afstand van de auto: zo een 524 kilometer volgens Google Maps. Dat is zo een 11 cent per kilometer.

Amsterdam Centraal naar Berlijn

Een gemiddelde enkele reis kost zo een €38. De afstand van de treinroute is niet zichtbaar. Daarom kiezen we de afstand van de auto: zo een 658 kilometer volgens Google Maps. Dat is zo een 6 cent per kilometer.

Gemiddeld

Gemiddeld komt de internationale trein een stuk goedkoper uit. We gebruiken het gemiddelde van 8,5 cent per kilometer. Afgerond naar 9 cent per kilometer.

Hoe we dit toepassen in de deelauto vergelijker

Ritten tot 200 kilometer hebben het “duurdere” nationale tarief. Vanaf 200 kilometer rekenen we met het tarief voor internationale treinreizen.

Dus boek je internationale treinreis of vergelijk deze nog even ten op zichte van deelauto’s en een eigen auto.

Scroll naar boven